Een daklekkage? Snelle en vakkundige reparatie!

Een daklekkage is vervelend en kan veel schade in uw huis veroorzaken. Het snel opsporen en repareren van een daklekkage is belangrijk om waterschade in huis te voorkomen. Maar zowel het opsporen als repareren van een lekkage is een complexe taak. Heeft u een daklekkage? Twijfel niet en meld uw lekkage bij een ervaren en betrouwbare vakman om meer schade te voorkomen.

Ik wil een lekkage melden

Wat zijn oorzaken van een daklekkage?

Veel mensen denken dat een daklekkage komt door een versleten dakbedekking. Dit kan inderdaad een reden zijn. Maar er zijn meer oorzaken voor een lekkage! Hieronder vindt u mogelijke oorzaken van een lekkage in uw dak.

Oorzaken van een daklekkage

  • Versleten dakbedekking: uw dakbedekking is versleten vanwege de ouderdom. Door weerinvloeden als UV-straling, vocht en vorst ontstaan in oudere daken scheurtjes, blaren of plooien. Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van 25 – 30 jaar en pannendaken hebben een levensduur van gemiddeld 40 jaar.
  • Stormschade: het weer in Nederland wordt steeds extremer. Zware neerslag in korte tijd of enorme windhozen kunnen directe schade veroorzaken aan uw dak. Dakpannen verschuiven of waaien van het dak af, dakplaten raken los of het dak bezwijkt onder een pak sneeuw. Neem bij stormschade direct contact op!
  • Daklood versleten: een andere oorzaak van een daklekkage is versleten daklood. Het lood – rondom bijvoorbeeld een schoorsteen – kan uitgedroogd of gescheurd zijn, waardoor water het huis binnendringt. Heeft u vaker last van lekkages? Dan zijn mogelijk de loodslabben in het hele dak versleten.
  • Dakgoot verstopt: een verstopte dakgoot kan de oorzaak zijn van lekkages. Als het water niet via de goot en regenpijp wordt afgevoerd, stromen dakgoten over. Dit overstromende water kan onder het dakbeschot terecht komen, waardoor schade aan het plafond ontstaat.

Wat zijn de gevolgen van een daklekkage?

Denkt u dat u bij een daklekkage met emmers door het huis rent om het water in op te vangen? Wellicht is dit nodig na stormschade, maar vaak zijn de gevolgen van een daklekkage veel subtieler. Wat de gevolgen van een daklekkage kunnen zijn? U vindt ze hieronder!

Gevolgen van een daklekkage

  • Schade aan dakconstructie: als er voor langere tijd water via het dak in het huis lekt kan dit grote gevolgen hebben. Als er water in de houten dakconstructie trekt, leidt dit bijvoorbeeld tot rottend hout en schimmels. Het gevolg? De dakconstructie heeft minder draagkracht en wordt hierdoor onveilig. Het lastige is dat u dit zelf niet altijd kunt zien. Onderhoud of op zijn tijd een dakinspectie is daarom aan te raden. Want een kleine daklekkage – die door een leek niet te zien is – kan enorm veel schade aan kan richten.
  • Vochtplekken in het plafond: het gevolg van een daklekkage kunnen ook vochtplekken in het plafond zijn. Deze vochtplekken kunnen klein beginnen of op plaatsen zijn waar u niet vaak komt (bijvoorbeeld op zolder). Het is daarom aan te raden om – bij slecht en regenachtig weer – eens te controleren of er geen plekken ontstaan.
  • Loslaten stucwerk en behang: is uw dakgoot overstroomd en is er water onder dakbeschot terecht gekomen? Mogelijk trekt het water van de bovenkant van de muur naar beneden. Hierdoor laat het stucwerk los of wordt het behang aangetast. En dan heeft u niet alleen reparaties buitenshuis (het dak), maar ook aan de muren binnenshuis. Zonde!

Kunt u een daklekkage voorkomen?

Een daklekkage is niet altijd te voorkomen, maar de kans op een daklekkage kunt u wel verkleinen! Hoe? Door preventief onderhoud en/of een gratis dakinspectie. Wij kunnen dan de staat van het dak bepalen en aanbevelingen doen. Is het daklood al ver uitgedroogd? Zijn er vochtige plekken in de houten dakconstructie? Zijn de dakgoten verstopt? Of zien we dat er kleine scheurtjes in de bitumen dakbedekking ontstaan? Dan kunnen we dat herstellen zodat we een daklekkage – en dus heel veel extra kosten – voorkomen. Neem hiervoor contact met ons op!

Heeft u een probleem met een daklekkage? Dan kunt u terecht bij Dakonderhoud Diks. Bel ons op 085-0609441 of neem vrijblijvend contact op. We helpen en adviseren u hier graag bij.

Gratis dakinspectie aanvragen
Ik wil een lekkage melden

Diensten Dakonderhoud Diks

Zinkwerk renoveren & repareren

Dakgoten reparatie, vervangen, onderhoud

Vervangen dakpannen en pannendaken

Dakpannen vervangen

Dakreparaties aan diverse type daken

dakreparatie bitumen dak

Bitumen & platte daken vernieuwen of repareren

Naar de diensten